Senderisme i ciclisme
El Santuari de Lluc és el centre de referència de la Serra de Tramuntana. Constitueix un punt de partida immillorable per a moltes excursions, tant de senderisme com de ciclisme.
Pels voltants del Santuari es troben alguns dels cims més emblemàtics de l’illa, com ara el Puig de Massanella, el Puig Tomir, el Puig d’en Galileu i el Puig Roig, que faran les delícies dels amants de les alçades.
Molt a prop del Santuari també abunden les coves i els torrents, entre els quals destaquen el Torrent de Pareis i el Torrent de Mortitx.
També es poden fer agradables passejades pels camins de peregrinació, els quals connecten amb Inca i amb Pollença.
Per a més informació: Acudiu al Punt d’Informació o adquiriu a la botiga de Ses Mides el llibre de B. Roig, 40 Excursions a peu per les muntanyes de Lluc.
Cometa des morts
L’etimologia de Lluc prové, probablement, del llatí lucus (bosc sagrat). Aquest significat ens mena als primers pobladors de les muntanyes, les restes arqueològiques dels quals podem trobar en aquesta excursió. Durada: Poc més d’una hora.
Ens dirigim al camp de futbol i passam el pontet de fusta, des d’on contemplam el puig de ses Monges (conjunt de roques erosionades per l’aigua, anomenades lapiaz). Pujam entre roques i alzines fins a una antiga sitja de carboner, on s’asenyala l’indret d'”Es Camell”. A pocs minuts trobarem una formació rocosa que la fantasia popular ha batejat amb el nom de camell o dromedari.
Tornam al camí que havíem deixat i seguim fins a un altre rotle de sitja de carboner. A uns cinc minuts arribarem a una bifurcació. Seguim el camí de la dreta que ens conduirà fins al clot de la Cova de la cometa des Morts. En ella es trobaren enterraments de l’edat del bronze i de l’edat del ferro. L’excavà el P. Cristòfol Veny, de la comunitat de Lluc, i en podeu veure les peces exposades al Museu del Santuari.
Camí vell de Lluc
Els tres camins més importants per arribar a Lluc són: el de Sóller, el de Pollença i el que guanya a tots, el vell camí de Lluc. És un camí perfumat d’història (Bisbes i Jurats manaren que es recollisin almoines per a la seva conservació i amenaçaren amb excomunió als qui n’estimbassin cap pedra), devoció (el bisbe Jaume hi fou pujat en cadira de braços per coronar la Santa Imatge el 1884, molts hi han pujat descalços o fent penitència) i miracles (llegendaris o provats, testimoni de la protecció divina). A la darreria del s. XIV s’hi varen plantar set creus de pedra que representen els sets goigs de la Mare de Déu.
Actualment arranca a la sortida de Caimari. Hi trobareu el Puig de n’Escuder (llegendes de moros i bandejats). Tot seguit, el Cavall Bernat, penyal molt alt i punxegut, que també té el nom de Filosa de la Mare de Déu. La Costa Llarga que us fa guanyar sense volteres l’altura des Barracar (al s. XIV ja s’hi va construir una porxada i un aljub per als pelegrins).
Seguint per “sa Llangonissa” arribareu al “Grau major”, el pas més perillós del camí (on se situa la llegenda del “Salt de la Bella Dona”) i que es volgué evitar amb la Bretxa nova. Passada aquesta bretxa, oberta en pedra viva, arribareu al Guix i amb capavallada sereu al “Coll de sa Batalla”. Ja falta poc perquè begueu aigua fresca de la Font Coberta. Durada: Unes 2 hores.
Altres excursions
Les excursions que es poden realitzar des del Santuari de Lluc són infinites. A més de les que proposam des d’aquesta web, són molt recomanables la Volta al Puig Roig, el Camí vell de Lluc a Pollença i la Ruta de la Pedra en sec, entre d’altres.
Es pot trobar àmplia informació sobre la Ruta de la Pedra en sec a la web del Consell de Mallorca. Pel que fa a altres excursions, són molt recomanables la web Wikiloc, amb cents de rutes entorn a Lluc, tant de senderisme com de ciclisme.